Designkwartier Den Haag

interieur festival designkwartier Den Haag

Op naar Den Haag om het Festival Designkwartier te bezoeken. Voor de vijfde keer stond het Zeeheldenkwartier in het teken van Nederlands design. Verspreid over 50 locaties lieten ruim 100 ontwerpers werk zien in presentaties, workshops en pop-up stores.

Er is zoveel te zien dat wij van tevoren een route hadden uit gestippeld langs de locaties die wij zeker wilden bezoeken. Een kleine selectie laten we jullie in deze blog zien.

Het Zeeheldenkwartier is een leuke buurten de Zoutmanstraat is voor ons een must, mooie, inspirerende winkels. In de Piet Heinstraat wordt veel opgeknapt en vind je kleine shops en diverse horecagelegenheden. Natuurlijk koffie bij Pim in de Prins Hendrikstraat, zij hadden speciaal voor het festival een proeverij van taart mmmmm….Wij zijn gestart op het Prins Hendrikplein, zo’n beetje het hart van het festival.

inspiratie Atelier NL
festival designkwartier

Op het plein stonden verschillende designers met noviteiten. Wij vonden Atelier NL erg leuk. Zij hadden speciaal voor het Festival glas gemaakt van Schevenings zand.

In deze tijd van recyclen was Precious Plastic een schot in de roos. Zij creëren design producten van plastic afval met behulp van de speciale machines, de Shredder en de Extruder. De machines waren tijdens het festival in bedrijf te zien.

envisions 2 festival designkwartier Den Haag
envisions

In een prachtig oud bankgebouw had Envisions een mooie presentatie die ook afgelopen voorjaar in Milaan te zien was. Zij richten zich op het onderzoeken van kleur, materialen en technieken. In hun samenwerking met Finsa, een van s’werelds grootste producent van plaatmateriaal, gaan ze op zoek naar nieuwe toepassingen en mogelijkheden. echte vernieuwing.

woonwinkel inspiratie
woonwinkel inspiratie

In de Zoutstraat zit één van onze favoriete winkels Yurt. In deze inspiratie winkel draait alles om de ontmoetingen tussen West en Oost en biedt zij een podium aan jonge ontwerpers uit landen langs de Zijderoute. Zo veel moois om te bekijken is zeker heel inspirerend!

kledingbibliotheek festival designkwartier Den Haag

In de Repair, Reuse & Reduce shop, ook in de Zoutstraat, vonden we producten van hergebruikt materiaal. Je kon er zien en leren hoe je je eigen servies, kleding en meubels kunt repareren. Daarnaast waren er producten te koop van hergebruikt materiaal van onder andere Arnoud Dijkstrae en Jasmijn Muskens. Ook een kledingbibliotheek was in deze winkel te vinden, een goed idee voor diegene die met een klein budget regelmatig van garderobe wil wisselen.

Rem atelier presenteerde bijzondere werken tijdens het festival. De levensechte planten lijken opgesloten te zitten in hun lichtgevende frames en wekken de illusie echt te zijn, maar wie twee keer kijkt weet beter…

inspiratie met planten
inspiratie met glas
inspiratie met plastiek

Een persoonlijke interpretatie van de mogelijkheden van gerecycled plastic. Een materiaal met zijn eigen kwaliteit en identiteit. Jessica Den Hartog maakt nieuwe materialen van gerecycled plastic, om een nieuw leven te geven.

Future Food City is een experience van Creative Chef. Jasper Udink ten Cate vertelde een verhaal over de toekomst van ons eten en de impact die dat kan hebben op onze manier van leven en onze omgeving. Hiervoor gebruikte hij een maquette van een toekomstige stad waar hij op de gebouwen een toekomstige salade serveerde aan de bezoekers.

inspiratie eten
het het zwembad aan de Mauritskade

De Haagse zussen Dorrith en Marlous de Roode hebben hun spring/summer collectie geïnspireerd op het het zwembad aan de Mauritskade. In de vorige eeuw ontmoetten hier de opa en oma van de zussen elkaar. Inspiratiebronnen zijn de architectuur van het gebouw en de badkleding uit de jaren ’30. De collectie bevat naast zijden sjaals en kleurrijke leren tassen ook badkleding. De presentatie was in het betreffende zwembad. Erg leuk, vooral door het verhaal achter deze ontwerpen.

blue print
theater festival designkwartier Den Haag

Joris van Oosterwijk maakte levensgrote portretten door mensen uit te nodigen op een met natte verf bedekt canvas te gaan liggen. Deze afdrukken hebben een grafisch karakter door hun mate van detail. Leuk dat wij bij deze performance op locatie aanwezig waren maar wij hadden zelf geen behoeft om plaats te nemen op het verfbad.

festival designkwartier Den Haag
festival designkwartier Den Haag
festival designkwartier Den Haag

Deze keer was de electriciteitscentrale bij het festival betrokken. Hier was ook de officiële opening met “sushi-automaat” dus die moesten wij even testen.

Op de eerste verdieping liet Jelle Mastenbroek de fabriek tot leven komen met geluiden. Deze installatie had hij speciaal voor dit festival ontwikkeld. Op de begane grond was zijn “servieskast”geplaatst met de naam Splendour Lender, hier zorgde de combinatie van muntgeld en serviesgoed voor een speels geluid.

festival designkwartier

Leave a Reply